Pages

klik klik klik

Friday, June 21, 2013

Dua telur kuning dalam satu telur ayam

Salam semua,
Hari ni aku nak share something..sepanjang hidup aku yang hampir mencecah usia 21 tahun ni, first time aku alami peristiwa yang ohsem ni..

gambar ikhsan pakcik google

Kejadian ni berlaku masa aku nga masak sambal tumis telur tengahari tadi..aku ambil la 5 biji telur dari sangkak telur..basuh dulu..pastu bila sambal dah ready, aku pun pecahkan sebiji telur masuk terus dalam sambal..telur yang kedua pun aku buat camtu gak..

And....surprise!!

"Ada 2 kuning telur lah"

lebih kurang macam ni lah..bayangkan dia dalam sambal

Aku rasa macam tak percaya sangat sebab ni pertama kali aku nampak fenomena camni..tapi tak teruja sangat la..continue pecahkan telur yang ketiga..

And...same!!

"Yang ni pun ada 2 kuning telur"

now dah ade 2 yang ada double yolk..bajet cakap omputeh

Aku dah start teruja..aku panggil adik aku..suruh dia tengok..and dia boleh tak caya..Aku pun tunjukkan lah bekas kulit telur..baru dia percaya..then, dia pun blah dengan teruja..aku pun pecahkan telur keempat pulak..

And...still same!!

"Wah..ada 3 biji telur yang ada 2 kuning telur..ohsem!!"

dah ada 3 pulak!!

Aku mula terpikir nak ambil gambar la..tapi oleh sebab dah masuk dalam sambal, so macam dah tak berapa cun sangat nak ambil gambar..nanti orang tak percaya pulak..macam adik aku..tapi..aku still ada telur yang kelima..aku standby mangkuk kecik..kalau ada 2 kuning telur jugak, bolehlah snap..aku pecahkan masuk terus dalam mangkuk dan....

HAMPA!!

"Yang kelima ni ada 1 kuning telur je"

Tapi tak pe lah..dapat tengok 3 telur yang ada 2 kuning telur pun dah cukup ohsem..bukan calang-calang orang boleh tengok ni..insan-insan terpilih je..haha..prasan lebih,

kalau digoreng boleh jadi camni..nice kan..

Indah betul ciptaan tuhan kan..telur pun boleh ada kembar..agak-agak boleh jadi ayam kembar tak..haha..susahlah..sebab telur tu kecik je..tak muat untuk 2 ekor anak ayam..either one will survive or both will die..

Thats all to sharing..

xoxo,
samofa


4 comments:

  1. masa mama yumida keje kat makmal diagnosa dulu
    slalu bawak telur yg de kuning 2 mcm ni
    saiz telur agak sedikit besar
    mama kata telur tu dah dieksperiment utk hasilkan 2 kuning
    tp selamat utk dimakan la
    mmg puas dpt menikmati 2 kuning dlm 1 telur tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..lucky have double yolk..
      yummy!!

      Delete
  2. sedap kot ade 2 kuning dalam 1 telur. lagi2 masak kuning tu cair2, pergh!!

    ReplyDelete